Kod | MIK-S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Mikrobiologia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 40 |
Czas trwania | 3,5 roku, 7 semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15; 20 lipca (sob.) godz.10-14; nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Interesuje Cię otaczający nas świat, lubisz biologię, a w sposób szczególny fascynuje Cię świat mikroorganizmów i możliwości ich wykorzystania? Studia inżynierskie na kierunku mikrobiologia są właśnie dla Ciebie. Studiując mikrobiologię poznasz z bliska świat drobnoustrojów, pasożytów i wirusów. Dowiesz się, że jelita to Twój drugi mózg, a psychobiotyki poprzez modulowanie mikrobiomu jelit poprawiają nastrój i umiejętności poznawcze. Będziesz miał do dyspozycji nowoczesne laboratoria wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.
Kierunek mikrobiologia jest jedynym w Polsce, na którym oprócz wiedzy i umiejętności praktycznych w zawodzie mikrobiologa uzyskasz przygotowanie do samodzielnego rozwiązywania problemów z zakresu technologii żywności i mikrobiologii stosowanej. U nas będziesz mógł rozwijać pasje i zainteresowania uczestnicząc w realizacji projektów badawczych oraz w działalności studenckich kół naukowych. W ramach programu ERASMUS+ będziesz mógł poszerzać swoją wiedzę w europejskich uczelniach wyższych. Po studiach drogi kariery będą przed Tobą otwarte. Umiejętność obsługi aparatury diagnostycznej i badawczej pozwoli Ci podjąć pracę w różnorodnych laboratoriach diagnostycznych: służb weterynaryjnych i medycznych, przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego, placówkach ochrony przyrody i środowiska oraz w laboratoriach badawczych.
CZEGO SIĘ NAUCZYSZ:
- pracy z mikroorganizmami (wirusy, bakterie, grzyby mikroskopowe, pasożyty);
- izolacji, identyfikacji, charakterystyki i wykorzystania mikroorganizmów;
- wykorzystania mikroorganizmów w biotechnologii;
- diagnostyki laboratoryjnej;
- tradycyjnych i nowoczesnych metod pracy z mikroorganizmami oraz wykrywania czynników patogennych;
- monitoringu mikrobiologicznego środowiska;
- organizacji pracy i zarzadzania pracą laboratoryjną;
- samodzielnego rozwiązywania problemów z zakresu technologii żywności i mikrobiologii stosowanej.
TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
- laboratoria badawcze i diagnostyczne;
- działy kontroli jakości i bezpieczeństwa;
- przemysł farmaceutyczny;
- przemysł kosmetyczny;
- przemysł spożywczy;
- przemysł biotechnologiczny;
- ochrona środowiska;
- instytuty naukowo-badawcze.
WIĘCEJ INFORMACJI
.