• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia stacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Mikrobiologia

Szczegóły
Kod MIK-S1
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 40
Czas trwania 3,5 roku, 7 semestrów
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
20 lipca (sob.) godz.10-14;
nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

OPIS KIERUNKU

Interesuje Cię otaczający nas świat, lubisz biologię, a w sposób szczególny fascynuje Cię świat mikroorganizmów i możliwości ich wykorzystania? Studia inżynierskie na kierunku mikrobiologia są właśnie dla Ciebie. Studiując mikrobiologię poznasz z bliska świat drobnoustrojów, pasożytów i wirusów. Dowiesz się, że jelita to Twój drugi mózg, a psychobiotyki poprzez modulowanie mikrobiomu jelit poprawiają nastrój i umiejętności poznawcze. Będziesz miał do dyspozycji nowoczesne laboratoria wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.

Kierunek mikrobiologia jest jedynym w Polsce, na którym oprócz wiedzy i umiejętności praktycznych w zawodzie mikrobiologa uzyskasz przygotowanie do samodzielnego rozwiązywania problemów z zakresu technologii żywności i mikrobiologii stosowanej. U nas będziesz mógł rozwijać pasje i zainteresowania uczestnicząc w realizacji projektów badawczych oraz w działalności studenckich kół naukowych. W ramach programu ERASMUS+ będziesz mógł poszerzać swoją wiedzę w europejskich uczelniach wyższych. Po studiach drogi kariery będą przed Tobą otwarte. Umiejętność obsługi aparatury diagnostycznej i badawczej pozwoli Ci podjąć pracę w różnorodnych laboratoriach diagnostycznych: służb weterynaryjnych i medycznych, przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego, placówkach ochrony przyrody i środowiska oraz w laboratoriach badawczych.

CZEGO SIĘ NAUCZYSZ:

  • pracy z mikroorganizmami (wirusy, bakterie, grzyby mikroskopowe, pasożyty);
  • izolacji, identyfikacji, charakterystyki i wykorzystania mikroorganizmów;
  • wykorzystania mikroorganizmów w biotechnologii;
  • diagnostyki laboratoryjnej;
  • tradycyjnych i nowoczesnych metod pracy z mikroorganizmami oraz wykrywania czynników patogennych;
  • monitoringu mikrobiologicznego środowiska;
  • organizacji pracy i zarzadzania pracą laboratoryjną;
  • samodzielnego rozwiązywania problemów z zakresu technologii żywności i mikrobiologii stosowanej.

TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

  • laboratoria badawcze i diagnostyczne;
  • działy kontroli jakości i bezpieczeństwa;
  • przemysł farmaceutyczny;
  • przemysł kosmetyczny; 
  • przemysł spożywczy;
  • przemysł biotechnologiczny;
  • ochrona środowiska;
  • instytuty naukowo-badawcze.

 WIĘCEJ INFORMACJI


.