Kod | INCH-S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Ichtiologia i akwakultura |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 40 |
Czas trwania | 3,5 roku, 7 semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15; 20 lipca (sob.) godz.10-14; nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Ichtiologia i akwakultura to kierunek odpowiadający na potrzeby rynku, dostosowany do nowoczesnego zarządzania środowiskiem wodnym. Zmiany środowiskowe wynikające z ocieplenia klimatu, ochrona organizmów wodnych oraz odpowiedzialna retencja wody powodują, że absolwenci kierunku odnajdą się błyskawicznie na rynku pracy. Katastrofa na Odrze potwierdza jak bardzo potrzebni są specjaliści z tego zakresu. Szeroko rozumiana akwakultura umożliwia ochronę naturalnych zasobów wód i obecnie jest najbardziej rozwijającą się dziedziną biotechnologii zawiązanej z produkcją żywności. Nowoczesna infrastruktura, laboratoria i pracownie oraz, co najważniejsze - stała współpraca z sektorem gospodarczym i doskonała kadra naukowa, gwarantują najwyższy standard nauczania.
CZEGO SIĘ NAUCZYSZ:
- planować gospodarkę na wodach otwartych i łowiskach specjalnych;
- projektować obiekty hodowlane wykorzystywane w akwakulturze;
- analizować czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne wód oraz określać stan jakości wód i wskazywać kierunki działań w celu jego poprawy;
- identyfikować i zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób w środowisku wodnym;
- prowadzić rozród ryb w warunkach kontrolowanych oraz podchów narybku cennych gatunków;
- analizować zasoby różnego typu akwenów i sporządzać niezbędną dokumentację;
- wykorzystywać metody molekularne w programach hodowlanych i strategiach ochrony bioróżnorodności;
- pozyskiwać i wykorzystywać w sposób racjonalny surowce pochodzenia wodnego.
TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
- zarządzanie środowiskiem wodnym;
- ośrodki zarybieniowe;
- ośrodki hodowlane ryb w kraju i za granicą;
- firmy połowowe;
- jednostki administracji rządowej i samorządowej;
- ochrona środowiska.
WIĘCEJ INFORMACJI
.